Version 11.19.2020

Adaptive Management Program Extensive Monitoring Workshop Draft Agenda Date - January 9:00 AM to 43:00-40 PM

9:00 Introduction (15 min)

· CMER/Policy Co-chairs setup for the day

9:15 MDT Report Background (1 hr 30 min)

• Speaker to be announced - Tim Quinn, Bill Ehinger., Doug Martin, Bob Bilby, Dave Schuett-Hames

10:15 Break (10 min)

10:25 Extensive Monitoring at CMER (30 min)

- Work plan, strategy, and accomplishments
- Speaker to be announced

10:55 Extensive Monitoring In Action (2 hrs 5 min)

- Introduction

FEDS/STATE

- 11:00 Extensive Monitoring on the OESF (30 min)
 Dr. Teodora Minkova
- 11:30 Northwest Forest Plan Extensive Monitoring (30 min)
 USFS find out who to contact Pete Bisson? Email Vicki Gordy Reeves PNW Research Station, EDNA study – Brooke Patalumar

12:00 Lunch (30 min)

PRIVATE

- 12:00 HCP holder extensive monitoring efforts (30 min)
 Port Blakely Industrial Landowner
- 12:30 HCP holder extensive monitoring efforts (30 min)
 Green Diamond Industrial Landowner

1:00 PANEL DISCUSSION (30 min) Presenters and Audience - Co-chairs facilitate and table policy questions for a policy meeting

- develop questions for panel needs to be questions suited to policy not specific to CMER
- What advice would the panel have for policy, based on the discussions from the day

1:30 CMER Extensive Monitoring Research (30 min) • Dr. Monica Moskal/Andrew Cooke

2:00 Break (10 min)

Commented [JFM1]: November 23, 2020

Commented [AB(2]: How did we get here, accomplishments, what we've learned, what haven't we accomplished

Commented [JFM3]: Does this include questions and answers? Is the session 1 hr. 30 min. or from 10:15 to 9:15?

Commented [AB(4]: How integrated and status of projects – scattered throughout work plan – try and draw together? Can it be accomplished in one project vs 4 or 5?

Past, current and projects on the work plan – Joe has CMER document that covers this (13 questions). March 2019 – policy in Oct/Nov – Ash – 2013 document – extensive monitoring elements to all rule groups, focus on RSAG.

Commented [JFM5R4]: I think we can accomplish extensive monitoring as one project rather than 4 or 5. Past and current CMER projects could be integrated

Commented [AB(6]: what are we hoping to get from this

Commented [JFM7R6]: This is a very important question. Are you asking about the workshop or the monitoring efforts? I could help with put a document together that considers the issues. Some thoughts for the workshop: I think we want to better understand the kind of extensive monitoring that people are using; how this monitoring is being used; and what decisions are being made based on the findings from the monitoring.

Commented [JK8]: Makes sense but he is in his late 70's and retired. I had no luck contacting him to present at CMER.

Commented [JK9]: Penaluna

Commented [AB(10]: Industrial Landowner – riparian HCP - Port Blakely/Green Diamond/TNC– old plumb creek – native fish (MT/WA)

Commented [AB(11]: Exploration of remote sensing technology – tools, not the data structure – NEEDS SPECIFIC DIRECTION – Policy – too technical. How used and limitations. Not tools, but data wanted – validation in the field. What data is collected, not what tools. How is the "tool" evolving with the technology and what we might be able to do with it in the future – high level

Commented [JFM12R11]: We need to identify the data that is needed to inform the status and trends of the natu

Commented [AB(13]: Technology feezabitliy consultant Precision forestry coop – Seth Toth Scion – NZ

Commented [JFM14R13]: I would add Forest Biometrics, ESRI and e-cognition to the list.

Version 11.19.2020

2:10 Small Forest Landowner Extensive Monitoring Data Sources (30 min)

 Luke Rogers — how landscape seale monitoring work is conducted — good example how EM is being used to monitor SFL ownerships, ability to look at data _

2:40 (2:10) Wrap-up (30 min) -

• Presenters and Audience - Co-chairs facilitate and table policy questions for a policy meeting

- develop questions for panel needs to be questions suited to policy not specific to CMER
- What advice would the panel have for policy, based on the discussions from the day
- Presenters provide suggestions good insight

 Parting thoughts

 3:10 (2:40)
 Extensive Monitoring Opportunities
 (50 min ((1 hr)) - reflection on the day, policy group,

 • Policy

4:00 (3:40) PM Adjourn

1

Commented [AB(15]: Reserve for presentation on new information? – ask to expound on how EM was used.

Commented [JFM16R15]: Small landowners would be part of the extensive monitoring project and not a separate project.

Commented [AB(17]: Setting up discussions at Policy. -HOMEWORK